Det är svårt att växa upp utan att någon gång i sitt liv ha sett en slotmaskin eller videoslot antingen ute, på tv, på film eller på Internet. Vi vet nog alla att man snurrar på hjulen på slotmaskiner och att vinstkombinationer ger utbetalningar, men vad betyder allt? Vad betyder insatslinjer, insatsnivåer, myntvärden, scattervinster och joker-symboler? Vad finns det för bonusspel och vinster att hämta. Du kan hitta mycket information om specifika videoslots genom att enkelt klicka på länken.

Gonzo's Quest, en ganska unik videoslot

Videoslots Introduktion
Det första vi vill förklara för dig är vad alla ord och termer som finns på en videoslot betyder, med andra ord vill vi berätta hur slotmaskinen ser ut och hur du spelar. De flesta videoslots har insatslinjer som är en linje som går från tillexempel hjul 1 till hjul 5, men istället för att gå rakt eller diagonalt så kan den gå sicksack eller hur som helst mellan raderna. Men en insatslinje får bara gå genom en rad per hjul. En insatslinje är alltså inte en vanlig rad utan en artificiell rad som står för en möjlig vinst.

För varje insatslinje du spelar på så måste du lägga minst ett mynt, tillexempel om du spelar på 20 insatslinjer måste du lägga minst 20 mynt. Du väljer själv hur mycket du vill att mynten ska vara värda med hjälp av myntvärden som finns tillgängliga på den videoslot du spelar. Exempelvis kan det finns myntvärden mellan €0.10 och €1 per insatslinje och du kan på vissa videoslots öka din insats per insatslinje med hjälp av insatsnivåer. Varje insatsnivå är i princip ett extra mynt per insatslinje, så om du har insatsnivå 5 med myntvärde €1 har du en insats på €5 per insatslinje. Du kan inte ha olika myntvärden och insatsnivåer på olika insatslinjer utan dem gäller för alla insatslinjer.

Vinstutbetalningar
Alla vinstutbetalningar sker antingen genom vinstkombinationer eller bonusspel, för att få utbetalning genom en vinstkombination så måste den infalla på en insatslinje. Du kan alltså inte ha två symboler på insatslinje 1 och tre på insatslinje 2 och förvänta dig att få en vinst på 5 symboler. De flesta videoslots ger utbetalningar på 3 till 5 symboler per insatslinje där 3 symboler ger lägsta vinsten och 5 den högsta. Vinstkombinationen sker nästan alltid från vänster till höger vilket betyder att symbolerna måste börja på hjul 1 och sluta på hjul 3-5.

Alla vinster multiplicerar din insats på vinnande insatslinje, så desto högre insats du har desto mer vinner du. Har du tillexempel €5 i insats på en vinnande insatslinje där du får 5 symboler av den högst utbetalande vinstkombinationen på denna videoslot, så kan du vinna 10,000x din insats. Detta ger dig en utbetalning på €50,000 och är en realistisk situation ifall turen infaller.

Bonusar
Vinstkombinationer kan också aktivera bonusspel som gratisrundor eller andra interaktiva bonusar där du tillexempel styr karaktärer eller jagar skatter. Vi nämnde tidigare joker-symboler som vi kan förklara ganska snabbt, en joker-symbol är en symbol som ersätter alla andra symboler förutom scatter och bonussymboler på de videoslots den finns med i. Den fungerar alltså nästan precis som jokern i en kortlek.

Vad är en scatter-symbol och en scattervinst egentligen? En scatter-symbol är en spridningssymbol som kan vara precis på vilken rad som helst per hjul och ger vinst inte genom att vara på rad på samma insatslinje, utan enbart genom hur många som finns på alla hjul. Scatter-symboler aktiverar oftast gratisrundor som du spelar med den insats du har när du utlöser dem, ibland multiplicerar dem även din totala insats istället för bara på en insatslinje. Gratisrundor spelas automatiskt och har ibland en multiplikator som gör att alla vinster under gratisrundor är värda mer än under vanligt spel. Om du har en multiplikator på 5x så kommer den vinsten som är värd €50,000 under vanligt spel nu vara värd €250,000 och det utan att du betalar ett öre för att snurra dig till utbetalningen.

Men nu över till bonusspelen, dessa aktiveras ibland av scatter-symboler och annars av bonussymboler som måste vara på samma rad precis som en vanlig vinstkombination. Bonusspel kan vara interaktiva där du styr en karaktär och exempelvis skjuter på symboler eller så kan dem vara mer att du ska klicka och välja bland olika karaktärer, symboler eller kort som gömmer en vinst. Du vinner alltid mynt i bonusspel och därför vinner du mer desto högre myntvärden du har.