Videopoker är baserat på vanlig bordspoker men har utvecklats så att konceptet passar en spelautomat med utbetalande vinsttabeller som följer sedvanliga och modifierade pokerhänder. Videopoker finns i många olika former och skapelser med varierande regler, bonusspel och utbetalningar men det vi kommer att förklara här är vad som gäller för de flesta videopokerautomaterna. Med andra ord kommer vi att berätta för dig om alla grundregler som finns i videopoker. Du kan läsa mycket mer om videopoker efter du har läst denna guiden ifall du vill, tillexempel kan du läsa om video poker odds.

Så här kan det se ut på Videopoker

Introduktion till Videopoker
Videopoker är poker som spelas på en spelautomat där du får ett visst antal kort, i de flesta fall 5 som du ska använda för att skapa en hand. Du börjar med att välja ett myntvärde och insatsnivå som du vill använda på din hand, alltså din insats. Du tilldelas nu 5 kort och du står inför valet att antingen nöja dig med handen och gå direkt till utbetalning eller välja vilka kort du vill behålla inför bytet. När du har valt vilka kort du vill behålla så bytas dem andra korten ut mot nya och din nya hand jämförs nu mot en vinsttabell. Tänk på att de flesta videopokerautomater inte ger utbetalning på låga händer och följer vissa regler som ”Jacks or Better”.

Händer och Regler för Videopoker
För att din hand ska gälla i videopoker så måste den möta kravet och som tillexempel i videopokerautomaten ”Jacks or Better” där endast par på knäckt eller högre gäller. Desto svårare en hand är att skapa desto högre utbetalning ger den, och tack vare att poker följer mattematiska principer kan du också använda dig av mattematiska odds för att räkna ut vad som är det bästa draget. Följande händer är dem absolut vanligaste inom videopoker och finns nästan alltid med. Alla vinstexempel gäller för videopoker varianten ”Jacks or Better” och inkluderar inte din insats utan den får du självklart tillbaka vid sidan om vinsten. Utbetalningarna kan också variera mellan olika leverantörer av videopoker så dessa är endast exempel.

Ett Par: Två kort av samma valör, tillexempel två 8or.
Lägsta utbetalningen som oftast ger dig 1x din insats, om du har satsat 100 kronor vinner du 100 kronor.

Två Par: Exempelvis två 8or och två 6or, kan inte vara fyra av samma valör.
Ger dig 2x din insats, om du har satsat 100 kronor vinner du 200 kronor.

Triss: Tre kort av samma valör, tillexempel tre 5or.
Ger dig 3x din insats, om du har satsat 100 kronor vinner du 300 kronor.

Stege: 5 kort i rad av olika sviter(färger), tillexempel 5,6,7,8,9.
Ger dig 5x din insats, om du har satsat 100 kronor vinner du 500 kronor.

Färg: 5 kort av samma svit/färg, tillexempel 5 stycken kort oavsett valör i spader, hjärter, ruter eller klöver.
Ger dig 6x din insats, om du har satsat 100 kronor vinner du 600 kronor.

Kåk: Ett par och En triss på samma hand, tillexempel två 8or och 3 5or.
Ger dig 9x din insats, om du har satsat 100 kronor vinner du 900 kronor.

Fyrtal: Fyra kort av samma valör, tillexempel fyra 9or.
Ger dig 20x din insats, om du har satsat 100 kronor vinner du 2000 kronor.

Färgstege: Fem kort i rad av samma svit/färg, tillexempel 4,5,6,7,8 i spader, ruter, hjärter eller klöver.
Ger dig 40x din insats i vinst, om du har satsat 100 kronor vinner du 4000 kronor.

Royal Flush: Denna hand är alltid 10,knäckt,dam,kung,äss i samma svit/färg.
Ger dig 250x din insats i vinst, om du har satsat 100 kronor vinner du 25,000 kronor.

Tänk på att alla vinster kan ökas med insatsnivå och bli betydligt högre på högsta insatsnivån där Royal Flush exempelvis ger 4000x din insats i vinst istället för 250x. Detta ger dig en vinst på 400,000 kronor om du har satsat 100 kronor.

Vissa speciella händer finns också i videopoker, tillexempel så brukar femtal (fyrtal + en joker) aktivera bonusspel och Wild Royal Flush (en royal flush där ett kort är utbytet mot en joker) kan ge progressiva jackpots.